Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τσουρέκια


Από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για πεντανόστιμα , ζυμαρένια τσουρέκια !

ΥΛΙΚΑ
Η ποσότητες είναι για 10 τσουρέκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μισές για 4-5 τσουρέκια.
  • 250 γρ μαγιά , ή 6 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 3 και 1/3 αλεύρι σκληρό
  • 400 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 8 αυγά
  • 800 γρ γάλα
  • λίγο αλάτι , μαχλέπι, κακουλέ
  • 2-3 σπόρους μαστίχα Χίου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΠΡΟΖΥΜΙ
Χωρίζουμε 650 γρ από το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την μαγιά που έχουμε διαλύσει σε 2 ποτήρια χλιαρό νερό. Το αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει .

Βάζουμε το αλέυρι σε βαθιά λεκάνη , χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι, το κακουλέ και την μαστίχα και τα ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και μετά βάζουμε το γάλα να βράσει και το ρίχνουμε στο μείγμα με τα αυγά.

Τα ανακατεύουμε καλά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με με το αλεύρι και προσθέτουμε και το προζύμι.

Λιώνουμε το βούτυρο, ζυμώνουμε το μείγμα με το αλεύρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο, αν ζυμώνουμε με το χέρι ζυμώνουμε πάντα δεξιόστροφα.

Μόλις σχηματίσουμε την ζύμη, μπορεί να κολλάει λίγο στα χέρια δεν μας πειράζει, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες να φουσκώσει .

Παίρνουμε την ζύμη, κόβουμε κομμάτια και πλάθουμε 3 μακριά μπαστούνια και πλέκουμε πλεξούδα .Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς , αφήνουμε 30 λεπτά στην άκρη τα τσουρέκια να φουσκώσουν και μετά από την μισή ώρα τα αλοίφουμε με κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε για 40 λεπτά .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα υλικά πρέπει να είναι όλα ζεστά ακόμα και το τάψί που θα ψηθούν τα τσουρέκια !
Βάλτε τα για λίγο στο φούρνο στους 50 βαθμούς .

GOOD LUCK! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου